Lean manufacturing

Lean Manufacturing

Lean: wat is het?

We kunnen hier de hele geschiedenis van Lean schetsen maar dat zou ons te ver leiden en dus niet echt Lean zijn. Wat wel van tel is, is dat Lean in de huidige vorm, de oorsprong kent bij het Japanse Toyota: het ‘Toyota Production System’. Met dit systeem kon Toyota hun kosten reduceren en uitgroeien tot de top tien van de grootste bedrijven ter wereld. De term ‘Lean’ komt echter pas op de proppen in 1988.

Lean House

Lean: wat doet het?

Lean zelf doet niet veel, daar ben jij nog steeds voor verantwoordelijk. Lean Manufactering is louter een bedrijfsstrategie waarbij de operationele activiteiten worden georganiseerd en verbeterd. Het doel is om via het opsporen en uitschakelen van verliezen een (productie-)proces te voeren met een zo hoog mogelijke servicegraad naar de klant. Een zo hoog mogelijke servicegraad? Het juiste evenwicht tussen kwaliteit, levertijd en kosten.

Victor garcia Kw T8f A Zq6f I unsplash

Lean: hoe werkt het?

5 logische stappen:

  • Bepaal de waarde voor je klant
  • Wat zijn de waardestromen en wat niet?
  • Creëer flow
  • Volg het tempo van je klant
  • Streef naar perfectie. Altijd.

Dit streven naar perfectie wordt ondersteund door tal van tools en technieken: de bouwstenen van het continu verbeteren. 5S, OEE, SMED, One-piece-flow, Kanban, …

Daniel smyth 2f Xyp A Abjyc unsplash

Lean: ga ermee aan de slag!

De Lean filosofie is in wezen vrij eenvoudig uit te leggen, zonder ervaring of advies is de implementatie ervan andere koek.

Het invoeren van Lean verloopt zodoende meestal stapsgewijs, rekening houdend met de wensen en eisen van de klant. Vergeet niet hét cruciale element: managers én medewerkers worden betrokken in het project en dienen daarbij dezelfde taal te spreken. We leggen graag uit hoe we dit samen met jou aanpakken. Klik hier als je wil weten wat Lean voor jou kan betekenen.

Aleks marinkovic 41m B Bar LWH0 unsplash