Partners voor Ondernemers
President Kennedylaan 9C
8500 Kortrijk

Tel.: +32 (0)56 21 00 98
Fax: +32 (0)56 21 10 87

info@pvo.be
Volg ons op LinkedIn Volg ons op LinkedIn

Partners voor Ondernemers President Kennedylaan 9C - 8500 Kortrijk - Tel.: +32 (0)56 21 00 98 - Fax: +32 (0)56 21 10 87 - info@pvo.be - Volg ons op LinkedIn Volg ons op LinkedIn

U bent hier: Value Stream Mapping, VSM, helpt u om uw verliezen te detecteren

Value Stream Mapping - VSM - helpt u om uw verliezen te detecteren

Behaalt u de gewenste productiviteit niet in uw werkplaatsen?  Vindt u dat er té veel verliezen zijn?  Dan is Value Stream Mapping, kortweg VSM, de ideale techniek om te starten met Lean Manufacturing!

Wat is VSM binnen Lean Manufacturing?

VSM is een techniek of methodiek binnen Lean Manufacturing om de materialen- en informatiestromen van uw bedrijf visueel in kaart te brengen.  VSM brengt op eenvoudige wijze verbeterpunten of verliezen aan het licht.  Het is dus een tool waarmee processen verbeterd kunnen worden.

Doelstelling VSM?

Het doel van Value Stream Mapping is afval of ‘waste’ (= niet-toegevoegde-waarde activiteiten) te detecteren en hierop actie te ondernemen.  Waste wordt gedefinieerd als een activiteit die geen waarde toevoegt aan het eindproduct.  Daarom is VSM méér dan een mapping methodiek.  Het is een essentieel onderdeel in de realisatie van lean manufacturing en lean office!  Vanuit het visuele karakter kan het gebruikt worden als communicatietool om vanuit de ‘actuele situatie (= current state)’ de ‘to be (= future state)’ situatie uit te werken.

Voordelen van VSM

VSM biedt tal van voordelen waaronder o.a.:

  • Visualiseren van al uw processen, ruimer dan één individueel proces;
  • Naast het kennen van de verliezen of waste, kan men sneller de oorzaak detecteren;
  • De dienstoverschrijdende problemen worden sneller gedetecteerd;
  • Door het kwantificeren van de processtappen krijgt men inzicht in doorlooptijden, bezettingen, capaciteitsbenuttiging, de kost van het proces,…;
  • Mapping is een goede presentatietechniek voor ‘continue verbetergroepen’;
  • De impact van de verbeteringsvoorstellen op een processtap kan beter ingeschat worden.

Symbolen VSM

Binnen VSM kunnen verschillende technieken gebruikt worden zoals het Push/pull principe, Kanban, Load Leveling,…  Maar VSM wordt vooral voorgesteld door middel van symbolen.  Klik hier voor een overzicht van de symbolen.

Hieronder vind je een voorbeeld van een value stream map terug.

 VSM map

Opleiding / Consultancy in VSM

Binnenkort gaan onze vernieuwde workshopformules van start, namelijk de L.E.P.-sessies.  Deze Leer En Pas toe sessies zijn hoofdzakelijk gebaseerd op het aanleren en effectief toepassen van technieken.  In juni gaat de eerste Value Stream Mapping sessie van start.  Klik hier voor meer informatie en inschrijving.

PvO biedt jaarlijks de opleiding ‘Industrial Engineering’ aan waarin alle belangrijke lean manufacturing technieken aan bod komen, waaronder VSM.  Klik hier voor meer informatie omtrent deze opleiding.  Onze business consultants hebben reeds meerdere jaren ervaring met deze techniek en passen deze dagelijks in de praktijk toe.

  
Wilt u leren hoe u zelf een value stream kan opstellen?  Of wilt u een consultant hieromtrent contacteren?  Stuur ons een mail vai info@pvo.be of bel ons op 056/21 00 98. 

Login

U kan zich hier inloggen met het paswoord van uw opleiding

Inloggen

Schrijf nu in voor onze komende inspiratiesessies en workshops!

Klik hier om naar ons huidig opleidingsaanbod te gaan.

Meer info