Partners voor Ondernemers
President Kennedylaan 9C
8500 Kortrijk

Tel.: +32 (0)56 21 00 98
Fax: +32 (0)56 21 10 87

info@pvo.be
Volg ons op LinkedIn Volg ons op LinkedIn

Partners voor Ondernemers President Kennedylaan 9C - 8500 Kortrijk - Tel.: +32 (0)56 21 00 98 - Fax: +32 (0)56 21 10 87 - info@pvo.be - Volg ons op LinkedIn Volg ons op LinkedIn

U bent hier: Actueel » Nieuws » PvO werkt mee aan het ESF Flowbox project!

Nieuws

PvO werkt mee aan het ESF Flowbox project!

30 oktober 2014

Zot gedraaid van je werk -> verdraaid zot van je werk!


Dit project, gesubsidieerd door

het Europees Sociaal Fonds, richt zich naar werknemers die werken in een arbeidsproces dat kortcyclisch is georganiseerd.

 

Repetitieve arbeid (zoals bandwerk) werkt ziekmakend. Werknemers moeten tegen een hoog  werktempo een aantal stuks afwerken. Ze moeten daarbij steeds herhalende handelingen uitvoeren in dezelfde houding. Het geeft weinig uitdagingen, is eentonig werk, doet geen beroep op meerdere vaardigheden en laat de capabiliteit van de medewerker onderbenut. Dit werkt zeer demotiverend.

Deze repetitieve arbeid leidt niet alleen tot fysieke aandoeningen (voornamelijk pijn aan rug, nek en polsen) maar brengt ook heel wat stress met zich mee. Dit werkt een groot ziekteverzuim en personeelsverloop in de hand. Voor oudere werknemers is het moeilijk om dit werk ‘vol te houden’, zij moeten soms noodgedwongen afhaken.

Het vraagstuk: ‘kunnen wij onze arbeid anders dan kortcyclisch organiseren?’ is bijzonder complex gezien de verschillende facetten van waaruit je dit vraagstuk kan bekijken.

Voka – Kamer Van Koophandel Oost-Vlaanderen is, samen met een multidisciplinair team van experten, waaronder Joel Van Rossen senior consultant bij PvO, op zoek gegaan naar een integraal ontwikkeltraject  om kortcyclische arbeid aan te pakken, samen met vier organisaties uit verschillende sectoren:

  • Bpost (sorteercenter) uit Wondelgem,
  • N-allo (callcenter) uit Gentbrugge,
  • Roltex (producent van dienbladen) uit Erembodegem-Aalst
  • Sanorice (producent van rijstwafels) uit Zottegem.

De aanpak is vanuit een multidisciplinair perspectief:

  • het perspectief van de mens (werkbaar werk en bedrijfscultuur),
  • het perspectief van de productiemiddelen (systemen en machines)
  • het strategische en financiële perspectief (strategie en rendement)
  • het perspectief van de onderzoeker (‘evidence based’ praktijk).

Deze  innovatieve dienstverlening met bijhorende instrumenten (FLOWBOX)  is in 2013 positief gevalideerd door ESF en wordt aangeboden aan organisaties die hun kortcyclische arbeid willen herontwerpen en adviseurs die hen hierin willen begeleiden. Het ontwikkelde traject vereenvoudigt de complexiteit ervan.

Dit project zal een stimulans geven aan tal van organisaties om hun arbeid anders dan kortcyclisch te organiseren en levert zo een bijdrage aan de maatschappelijke uitdaging om mensen kwaliteitsvol werk aan te bieden waardoor ze langer aan het werk kunnen blijven, op een gezonde en aangename manier.

Ook benieuwd naar de mogelijke oplossingen om kortcyclische arbeid aan de pakken, en naar de tools u daarbij kunnen helpen? Contacteer ons via info@pvo.be of telefonisch op het nummer: 056/21.00.98.  Ook op de website van flowbox kunt u meer informatie terugvinden: www.flowbox.be

terug naar overzicht

Login

U kan zich hier inloggen met het paswoord van uw opleiding

Inloggen

Schrijf nu in voor onze komende inspiratiesessies en workshops!

Klik hier om naar ons huidig opleidingsaanbod te gaan.

Meer info