Partners voor Ondernemers
President Kennedylaan 9C
8500 Kortrijk

Tel.: +32 (0)56 21 00 98
Fax: +32 (0)56 21 10 87

info@pvo.be
Volg ons op LinkedIn Volg ons op LinkedIn

Partners voor Ondernemers President Kennedylaan 9C - 8500 Kortrijk - Tel.: +32 (0)56 21 00 98 - Fax: +32 (0)56 21 10 87 - info@pvo.be - Volg ons op LinkedIn Volg ons op LinkedIn

U bent hier: Orde en netheid op werkvloer met 5S, wat is 5S?

Orde en netheid op werkvloer met 5S, wat is de 5S methode?

5S is een methodologie, een gestructureerde aanpak om orde en netheid op de werkvloer te introduceren in een gestandaardiseerde omgeving. Dit wordt bekomen door het elimineren van overtollige materialen en handelingen en door de aangebrachte verbeteringen te borgen.

De 5S-methode van PvO vermindert fouten en verspilling op de werkvloer en levert een grote bijdrage aan een veilige werkplek waar onder optimale omstandigheden gewerkt kan worden. De hierdoor verhoogde productiviteit zal bijdragen aan het bedrijfsresultaat. Bovendien levert 5S uw organisatie een professionele uitstraling op naar bezoekers (klanten, leveranciers, zusterbedrijven, enz..).

Wat zijn de voordelen van 5S?

Het uitgangspunt van 5S is om niet gebruikte materialen van de werkpost weg te halen en om ervoor te zorgen dat diegene die wel nodig zijn, gemakkelijk terug te vinden zijn. Dit resulteert in een overzichtelijke en schone werkplaats die veiliger en efficiënter is. Hierdoor wordt er ook meer tijd gespendeerd aan toegevoegde waarde activiteiten en wordt er minder tijd verspild aan het zoeken naar de juiste tools of materialen. Door het verwijderen van materialen komt er ook plaats vrij op de werkpost. Kosten die hiermee geassocieerd zijn, zullen dus ook verminderen.

Het proper houden van de werkplaats leidt tot verminderde stilstanden omdat defecte tools en storingen rapper gedetecteerd worden. Het schoonmaken kunnen we dus zien als preventief onderhoud om te voorkomen dat kleine problemen ongezien kunnen uitgroeien tot serieuze stilstanden.

De orde en netheid die bekomen wordt door het toepassen van 5S zorgt tevens voor een verhoogde betrokkenheid bij de werknemers en een aangename omgeving om in te werken.

PvO voorziet zowel opleiding als advies in deze 5S meethode die vaak aanzien wordt als een eerste stap naar een ‘lean’ bedrijf.

Hieronder vindt u enkele voorbeelden van 5S.

 5S voor na 1

5S voor na 2

Call me

Wilt u ook 5S introduceren in je bedrijf? Weet u niet hoe dit aan te pakken? Contacteer ons dan voor meer informatie, onze consultants of docenten helpen u graag met uw vraag!

Login

U kan zich hier inloggen met het paswoord van uw opleiding

Inloggen

Schrijf nu in voor onze komende inspiratiesessies en workshops!

Klik hier om naar ons huidig opleidingsaanbod te gaan.

Meer info